AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT PDF

Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Malaysia largest bookstore offering books, magazines, music, CD, Manga and much more. Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat. Email to a Friend · Be the first to review this product. Availability: In stock. MYR Qty.

Author: Jutaur Malarisar
Country: Comoros
Language: English (Spanish)
Genre: Career
Published (Last): 3 June 2012
Pages: 287
PDF File Size: 13.52 Mb
ePub File Size: 15.22 Mb
ISBN: 524-3-47008-504-6
Downloads: 23234
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zule

Dapatkan manual cara-cara mendaftar serta menggunakan Sistem Perlindungan Data Peribadi. Mereka juga kini menghadapi risiko yang sama. Lindungilah hak terhadap data peribadi anda. Badan ini telah didaftarkan dan akan beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi. Sorry, but Javascript is not enabled in your browser! Notify me of follow-up pembsri by email. Trump slows down troop withdrawal West Ham sign Nasri on day doping ban ends Yemen war: Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut:.

Contohnya saya baru2 ni kena kemalangan moto; duit, HP, Broadband semua kena sapu. Kelengkapan di pusat ini termasuklah kemudahan dewan latihan oerlindungan menjalankan program lerlindungan dan wacana yang berterusan. Kini anda boleh menyemak daftar syarikat yang ingin mendapatkan data peribadi anda secara atas talian. Pemburuan ini juga bertujuan untuk mematikan bercambahnya budaya baru dalam masyarakat kita yang menggalakkan pemberi maklumat tampil ke hadapan.

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

No hard copies accepted. Set as favourite Share Email This Facebook del. Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Kami amat prihatin terhadap kemusykilan dan permasalahan anda. Kalau dibarat mereka ada Ombudsman yang dibiaiai pemerintah.

Anda ingin mengumpul serta menggunakan data peribadi. All applications must be made online through the Bar Council’s online portal. Dapatkan penyelesaian dengan segera.

  INTRODUCTORY MATHEMATICS CHARLES P.MCKEAGUE PDF

Sebaliknya mereka diburu, diugut dan didakwa oleh kerajaan. Akta Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblowers Protection Act yang digubal langsung tidak berkesan malah diragui rakyat.

Janganlah disembunyikan lagi, berkatalah tentang kebenaran. Your email address will not be published. Meniti kekangan kerahsiaan itu, Shuhairoz menjelaskan pemberi maklumat tidak perlu mengambil dan membongkar dokumen yang dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain.

SPDP : Sistem Perlindungan Data Peribadi

You must be logged in to post a comment. New Year celebrations around the world Time limit is exhausted. Sepanjang saya mengendalikan beberapa kes berkepentingan awam setakat ini, saya berurusan dengan ramai rakyat Malaysia yang maklkmat seperti Saudara Johari Mohamad.

Negara telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam tempoh setahun yang lalu apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku.

Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan 5. Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut: Call for help.

Kejayaan NOW dalam melindungi pemberi maklumat akan bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat. Skies light up as world welcomes new year Dozens missing in deadly Russia explosion in Magnitogorsk Venice to charge tourist entry fee for short stays Syria conflict: Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat.

Do laws grind the poor, and rich men rule the law? We, the rakyat will do the best to support you…. Comments 0 Subscribe to this comment’s feed Write comment You must be logged in to post a comment.

  ASYLANTRAG LUSTIG PDF

Click on the link above to register, and for more information on perlnidungan, accommodation, and the conference programme. Sekiranya terdapat sebarang permasaalahan, anda boleh layarilah pusat pengumpulan soalan perlindunagn disini.

Former MP for Pandan. Sebaliknya, cukup sekadar melaporkan kepada pihak bertanggungjawab bahawa majikan atau pegawai atasan mereka diketahui atau disyaki terlibat dalam salah laku.

Penubuhan National Oversight & Whistleblowers Centre (NOW) Untuk Melindungi Pemberi Maklumat

Oleh itu, saya mengalu-alukan sebarang bantuan dan sumbangan untuk mengisi tabung ini. The Malaysian Bar vs.

Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain.

Please register if you do not have an account yet.

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Stamp duty payable Video links CJ to ‘appointment fixing’ scandal Malaysian Bar outraged by a woman detainee stripped naked and forced to do ear squats Walk for Justice: Kamu dedahkanlah kezaliman BN agar pihak teramai mendapat pembelaan. Barulah rakyat menghormati kakitangan kerajaan akhirnya kakitangan kerajaan akan mendapat kerjasama tentunya mendapat maklumat dari rakyat dengan rela hati bukan dengan duit hadiah.

Anda mendapati data peribadi anda disalah gunakan oleh individu atau organisasi tertentu. Setelah aduan anda diterima, kami terlebih dahulu akan menyemak serta meneliti aduan anda sebelum mendapatkan kelulusan bagi menjalankan sisatan.